Oplichting via tweedehands sites

Spullen verkopen via zoekertjeswebsites is niet zonder risico. Oplichters blijven nieuwe manieren vinden om te frauderen. De manier van werken is altijd dezelfde. De geïnteresseerde verkoper doet een aantrekkelijk bod en probeert je op die manier te overtuigen om met hen in zee te gaan. Veel consumenten belanden op die manier op een valse verkoopwebsite.

“Als iets te mooi is om waar te zijn, is het meestal niet waar.”

Houd die gouden raad in je achterhoofd als je spullen verkoopt op zoekertjeswebsites zoals 2dehands.be. Want het is net een té mooi aanbod waarmee oplichters onwetende verkopers in de val lokken.

Het systeem is altijd hetzelfde. Een geïnteresseerde koper doet een bod dat veel hoger is dan de vraagprijs. Stel dat jij je camera wil verkopen voor 250 euro, dan zal die koper je bijvoorbeeld 500 euro bieden. Dat lijkt een geweldig aanbod maar dan begint het pas.

Vermijd een verkoop via een koerierbedrijf

De koper stelt voor om de ophaling van de spullen te regelen met een koerierbedrijf. Bijvoorbeeld DPD, DHL of UPS. Maar voordat de koerierdienst effectief je spullen ophaalt, moet je als verkoper nog een account aanmaken op de website. Je moet inloggen met je bankkaart en je kaartlezer. Dat is zogezegd om de verzending te regelen maar in feite log je in op een valse website die oplichters hebben nagebouwd.

Eens je ingelogd bent en je je gegevens hebt achtergelaten, hebben de oplichters toegang tot jouw gegevens en in dit geval ook je centen.

In februari hebben pakjesdiensten DPD en DHL al een waarschuwing op hun website gezet maar er zijn jammer genoeg nog altijd consumenten die in de val trappen.

Ook een verkoop via de website van Paypal is link

Er duiken niet alleen verhalen op over verkoop via koerierbedrijven. Ook het betaalbedrijf Paypal wordt vaak gebruikt om onwetende verkopers over de streep te trekken. Je krijgt dan de vraag om de verkoop te regelen via het betaalplatform Paypal. Ook hier moet je een account aanmaken. Je doet dat zogezegd op de website van Paypal maar in feite log je in op een valse website. Waarna oplichters ook via deze weg met je centen aan de haal gaan.

En er zijn ook verhalen over fraude met Whatsapp.

Let op met de vraag naar IBAN-verificaties

Verkopers worden soms gevraagd om een IBAN-verificatie uit te voeren om aan te tonen dat hij of zij betrouwbaar zijn. Ze moeten dit doen door een bepaalde link te volgen en daar worden ze om hun bankgegevens gevraagd.

3 tips voor een veilige verkoop

Om veilig aankopen te doen op tweedehandswebsites kan je best rekening houden met deze drie tips:

  1. Ken de verkoper: Zorg dat je zo veel mogelijk te weten komt van hem, neem persoonlijk contact op met hem. Ga zijn profiel op de site na, hoe langer hij of zij al actief is op de site hoe beter. Iemand in het buitenland is altijd risicovoller.
  2. Ken je product: Bekijk de prijs van het product dat je wil kopen ook op andere websites. Als de prijs te mooi is om waar te zijn ga er dan zeker niet op in. Zeker opletten met producten die een emotionele waarde hebben of die schaars zijn, handel daar niet te snel en te weinig doordacht.
  3. Ken je betaalmiddel: Schrijf niet over via louche sites waar je nooit eerder hebt van gehoord, probeer ook buitenlandse banken te vermijden. Het veiligste is bij de verkoper aan de deur gaan en met het geld en ter plaatse betalen, dat is zelfs ook het leukste.