Giftige blauwalgbacterie vastgesteld in spaarbekkens in Kleit

Belangrijke mededeling vanwege het gemeentebestuur:

Contact met water verboden

In de twee spaarbekkens in Kleit zijn gisteren blauwalgen (cyanobacteriën) vastgesteld door de Vlaamse Milieumaatschappij. De blauwalgen kunnen gevaarlijk zijn voor mens en dier. De klachten bij mensen variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. Honden kunnen ernstig ziek worden door het drinken van water met blauwalgen of door na het zwemmen zich droog te likken. Zwemmen, vissen of je hond laten zwemmen is dus ten strengste verboden.

Schadelijk voor mens en dier

Blauwalgen kunnen bij warm weer in het water ontstaan. Ze komen vooral voor in zoet, stilstaand water van vijvers. Blauwalg vormt een drijvende, olieachtige laag op het wateroppervlak, blauw-groen van kleur. Het water wordt troebel en zuurstofarm en dat is in de eerste plaats nefast voor vissen. Sommige soorten blauwalg produceren bovendien cyanotoxines, gifstoffen die voor mensen en dieren schadelijk kunnen zijn als ze ermee in aanraking komen of het water inslikken.

Niet eenvoudig te bestrijden

Blauwalgen zijn niet makkelijk te bestrijden. Het provinciebestuur, de beheerder van de spaarbekkens, en het gemeentebestuur blijven de situatie van de spaarbekkens opvolgen en onderzoeken of er bestrijdingsmogelijkheden zijn.
De kans bestaat dat de bacterie zich verder verspreidt, bijvoorbeeld in vijvers van particulieren in de buurt. De gemeente vraagt dus waakzaam te zijn voor het welzijn van uzelf en uw omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *