Belangrijk bericht voor bedrijven

big_thumb_faccc889ee519f6a474d34d9e434432cRecentelijk werden twee Maldegemse bedrijven getroffen door computersabotage waarbij de bestanden op de bedrijfscomputers werden aangetast met een virus. De dader vraagt dan een soort van ‘losgeld’ in de vorm van bitcoins om die bestanden terug vrij te geven.

Dit virus is gekend onder de naam ‘bitlockervirus’ of ‘cryptolockervirus’. Het virus verspreidt zich voornamelijk via een bijlage in een e-mailbericht, meestal een PDF-bestand. Dergelijke aanval is enkel te voorkomen via een goede up to date virusscanner. Wij raden de bedrijven eveneens aan om regelmatig een back-up van hun gegevens te nemen en die op een andere plaats, los van het bedrijfsnetwerk te bewaren.

Wanneer u toch getroffen wordt dan gebeurt dit veelal doordat een van de medewerkers een onschuldig uitziend bestand (veelal PDF-file) heeft geopend. Sensibiliseer uw personeel dan ook om een gezonde argwaan te hebben tegenover bestanden die u worden toegezonden en waarvan de afzender u niet bekend voorkomt.

Wordt uw systeem getroffen, dan zal er een pop-upscherm verschijnen met de mededeling dat de bestanden versleuteld werden. Wanneer dit gebeurt verwijder dan direct de netwerkkabel uit uw computer om verdere verspreiding tegen te gaan en verwittig uw systeembeheerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *